Studio AMS

24/7 work week

Datum: 03-11-2015 Auteur: Endymion Struijs
Vandaag in het AD een oproep van leeftijdsgenoot en PvdA vice fractievoorzitter in de tweede kamer, Martijn van Dam, voor een 4 daagse 36 urige werkweek.

Zeer eens dat standaard 40 uur van maandag tot en met vrijdag van 0900-1700 uit de tijd is, maar 4 dagen in 36 is misschien nog wel erger.

Ter achtergrond: ik werk sinds m'n 18e full time als registeraccountant (RA) (in opleiding) bij Big 4 audit firma's en was relatief jong (25) vader van de 1e van 3 kinderen met een dame die officieel 36 uur per week werkt. Niet dat haar "36 urige werkweek" een economisch handige keuze is, want puntje bij paaltje werkt ze gewoon 40 uren of meer in 5 dagen (tjsa de dienstverlening gaat op vrijdag natuurlijk gewoon door).

Inmiddels ben ik 37 en zijn de kinderen in de leeftijd 6 (groep 3 basisschool), 9 (groep 6) en 11 (groep 8). Ik heb besloten om per 1 juli jl. een eigen audit firma te starten, onder andere om oeverloze overleg en coördinatie uren om te zetten in extra tijd voor de kinderen. Dat betekent dat voor afspraken overdag in mijn agenda alleen de schooluren (24 uren, verspreid over alle dagen van de week) beschikbaar zijn met flexibiliteit 's avonds na 20.00.

Nou wil het toeval dat cliënten, in casu (Fin-) Tech start-ups, Venture Capital investors en (RA) professionals in opleiding, vooral de bereikbaarheid 24/7 en flexibiliteit richting de avond waarderen. Bovendien kan ik de kinderen nu beter in hun artistieke en sportieve ontwikkeling faciliteren; dansen bij Lucia Marthas op woensdagmiddag in de Pijp...was voorheen praktisch onmogelijk.

In het verleden was het ritme van mijzelf als RA in opleiding: 4 dagen op kantoor, 1 dag college op de universiteit en 1 dag studeren thuis (= 6, dus eigenlijk 1 dag te veel). Toen ik 25 was en de vrijgevallen tijd van de afgeronde studie "inruilde" voor een kind werd kantoor weer 5. Met de groei in het carrièremodel namen ook de (vaak beperkt effectieve) vergaderingen en evenementen in de "randen van de dag" toe...precies als de (jonge) kinderen wakker zijn.

Ik pleit voor een werkweek van 24 uur, flexibel in te vullen over 5 of misschien zelfs wel 7 dagen! Dit dwingt efficiëntie af qua planning van (interne, management) vergaderingen en evenementen. Bovendien biedt het de mogelijkheid 2 dingen te combineren die anders elkaar behoorlijk in de weg kunnen zitten. Studie en werk. Kinderen en werk. Of 2 hele leuke banen naast elkaar....want waarom zou je eigenlijk kiezen voor er maar 1?

Bijvangst is dat banen efficiënter en flexibeler worden, dat onvermijdelijk tot economische groei leidt. Bovendien neemt de onafhankelijkheid van professionals toe, wordt het risico op een dreigend tekort aan arbeidskrachten als gevolg van vergrijzing minder én zal het fenomeen "spitsuur" langzaam verdwijnen.

Kortom: a 24 hour / 7 days work week ...it is!